Vergadering met kennisuitwisseling

Het bestuur van NBV-Nietap heeft besloten op elke bijeenkomst de huishoudelijke punten kort te behandelen en de rest van de avond te besteden aan onze hobby: de bijen.
Vooral door kennisoverdracht naar elkaar, met name naar de leden die pas imker zijn geworden.

Woensdagavond 17 april ’19 was het thema voor kennisuitwisseling: het zoeken van de koningin, het merken en eventueel knippen van de vleugel.

Aan de hand van een 5-tal korte videofragmenten kwamen de meeste aspecten over het onderwerp op tafel. Fragmenten waar je duidelijk kon zien hoe het niet moet en ook met succesvolle pogingen.

Via de onderstaande link kom je bij 5 YouTube filmpjes
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUNtTLmNku61h3JA3kJDh1rjF2-5ch5aL

Hieronder zijn de genoteerde tips te lezen.

Na afloop kon nog geoefend worden met een 9-tal darren met het merken en knippen.

Johan laat zien hoe je een dar (of koningin) bij een vleugel vasthoudt
Zo kun je eenvoudig merken en eventueel knippen

Tips:

  •  Geef geen of een beetje rook (van onderen) voor je begint te zoeken.

 (Anders vlucht de koningin)

  • Haal het kantraam eruit en zet die apart, zodat je rustig het volgende raam eruit kunt halen, zonder de bijen te verstoren. (Kijk wel even goed of de koningin er niet op dat raam zit).
  • Rust in het volk is het succes om de koningin te vinden.
  • Koningin loopt meestal naar het donker, dus als je het raam eruit haalt, kijk dan eerst naar de donkere zijde.
  • Werk zonder handschoenen, wrijf je handen desnoods in met rauwe lijnolie. Je wordt gedwongen zeer rustig te werken en je kunt alles veel beter hanteren. Prikken de bijen toch nog, dan is het volk sowieso te onrustig om de koningin te zoeken en kun je het beter een andere keer proberen.
  • Kijk globaal op het raam. Koningin loopt meestal in de vrije ruimte in het broednest, en zit niet in een kluit bijen.
  • Zoek op een warme dag in maart, dan zijn er weinig bijen op een raam en gaat het zoeken meestal gemakkelijk.
  • Vindt je de koningin niet, blijf niet zoeken, het volk wordt steeds onrustiger. Zoek een paar dagen later opnieuw.
  • Móet je de koningin vinden (b.v. als je die wilt wisselen voor een rustiger exemplaar) en lukt het van geen kant, dan is er een rigoureuze methode: zet een broedkamer met broed op een bodem en daarop een moerrooster en daarop een broedkamer zonder ramen. Dan veeg je alle bijen van de ramen uit de broedkamer waarin je de koningin verwacht. De koningin (en de darren) blijven op het moerrooster liggen.
  • Zorg dat je het vangklipje onder handbereik hebt. Heb je de moer gevonden dan pak je haar rustig. Zorg dat je het achterlijf niet afklemt!
  • Kan ook met een vangglas, moer heeft altijd de neiging omhoog te lopen. Door het pijpje van het vangglas laat je haar b.v. op een zacht schuimrubber matje lopen en legt een stukje moerrooster op haar. Dan knippen en merken voor beginnende imkers met viltstift. Ook ervaren imkers gebruiken wel de viltstift. Zorg wel dat de inkt goed droog is als je haar weer in het volk laat lopen, anders likt de hofhouding het er zo weer af. Even de inkt aanraken met je vinger laat de inkt sneller drogen.
  • Je kunt ook plaatjes op het borstschild plakken met gel secondelijm van Pattex (Praxis heeft deze als enige bouwmarkt) Pattex houtlijm schijnt ook goed te werken.
  • Ben je niet geoefend, probeer het eerst met darren!!
  • Op het filmpje van Ben de Som zie je het merken van de koningin op de raat. Dat wordt door meerdere van onze leden gedaan. En wel door de koningin op de raat bij een vleugel te pakken en de andere vleugel te knippen en dan ook met viltstift het borststuk te merken. Dat geeft bij rustig werken het minste stres voor de koningin, maar vereist wel oefening en ervaring.
  • Een onbevruchte- of pas bevruchte koningin heeft nog maar een klein achterlijf en vliegt gemakkelijk weg!!! Als een volk wil zwermen, krimpt het achterlijf van de oude koningin (ze legt dan ook niet meer), zodat ze kan vliegen.
Geplaatst in Archief.