Zelf wintervoer maken met Sucapi

Suikersmelter (sucapimaken en gebruiken 

Bijdrage van Ben Hoogland op een bijkletsavond 2023

Het maken en gebruiken van een suikersmelter is eenvoudig. Het spaart tijd en geld. Daarmee maak je dik suikervoer 8:5 op het juiste moment dat zich makkelijk 1:1 laat verdunnen (zie beschrijving verderop). 

Suikersmelter maken 

(als voorbeeld in dit artikel gebruik ik twee 1-liter yoghurt emmertjes) 

Wat heb je nodig? 

• 2 flinke plastic emmers met bijpassende deksels 

• boortje 1,5 mm (niet groter of kleiner!!!) 

• speedboor 20 mm (mag ook groter) 

• boor 10 mm 

• eventueel een kraan voor een regenton (bouwmarkt) 

• boor 3/4 inch of 20 mm voor doorvoer kraan 

Boor in de bodem van de bovenste emmer gaatjes van 1,5 mm op afstand van 1,5 cm van elkaar. Begin aan de rand en werk door naar het midden. Schuur plasticranden glad.  

Boor onderaan de zijkant van de opvangemmer op 2 cm hoogte een gat van 20 mm voor de regentonkraan en monteer de kraan. 

Boor of zaag in de deksel van de onderste emmer een aantal gaten van 20 – 80mm op voldoende afstand van elkaar. Maak de gaten niet al te groot, de deksel moet het gewicht van de bovenste emmer kunnen dragen. Boor in de rand van de deksel minstens 4 gaatjes van 10 mm, deze zorgen voor beluchting van de onderste emmer. 

Suiker smelten met de sucapi 

Voor het maken van wintervoer:  

Eerste keer: 

Vul de bovenste emmer met 10 kg suiker en giet daar langzaam 5 liter water op. De suiker lost op en vormt onder in de emmer een “koek”. Dit werkt als buffer en zal door capillaire werking zorgen dat de verzadigde suikeroplossing in de onderste emmer druppelt. De eerste keer zal het een tijdje “regenen”. Laat dit uitdruppelen. Giet na 30 minuten de ontstane vloeistof weer in de bovenste emmer en laat dit nu doorlopen. Neem uit de onderste emmer de suikersiroop af. Deze vloeistof is nu dik genoeg en kan worden gebruikt. 

Tweede en volgende keren: 

Voeg ’s ochtends en ’s avonds eerst 8 kg suiker en vervolgens langzaam 5 liter water toe. Zorg ervoor dat dit gebeurt als er nog een beetje vloeistof op de koek staat. Voorkom dat de koek droog staat of dat er gaten in ontstaan. Dit levert per keer 10 liter suikerstroop op met een dichtheid van ongeveer 1,3 kg/liter. Elke liter suikeroplossing bevat 800 gram suiker.

Afhankelijk van de grootte van de emmer (gaatjes en oppervlak, hoeveelheid water) kun je 10 – 20 liter suikeroplossing per dag maken. De zwaartekracht doet het werk!  

Tap uit de onderste emmer de kant-en-klare suikeroplossing af. 

Voor het maken van 1:1 suikervoer:

Verdun 10 liter van deze oplossing met 3 liter water (van 8:5 naar 8:8 = 1:1). 

Als je 50ml schoonmaakazijn per liter suikeroplossing toevoegt, blijft de suikeroplossing langer goed. Schimmels krijgen minder kans om te groeien en de bijen nemen het voer ook nog beter op. Te koop bij bouwmarkten in b.v. 5 liter can.

Maak na het oplossen van de laatste siroop de sucapi goed schoon, ook de kraan. Verwijder de rest suikerkoek, los deze ook op in handwarm water. 

Complete emmers met/zonder kraan voordelig te koop bij braumarkt.com (zoek brouwemmer b.v. 20liter)