Honingdeeg maken

                            Als de apifonda op is: bijdrage van Simon Hofstra   

Vandaag even bij de bijen langs geweest.
1 van de kasten voelde wat licht en omdat ik geen voederdeeg in huis heb, toch maar kijken of er een alternatief voor is. En dat is er: Zelf maken van suiker en eigen honing.

Hiervoor is nodig: niet gekristalliseerde honing en poedersuiker.

Maar poedersuiker heb ik ook niet in huis. Wat nu?

Poedersuiker wordt gemaakt van kristalsuiker, maar er zit een anti-klontermiddel en/of zetmeel in verwerkt. Omdat ik niet van plan ben om dit te laten liggen, kan dat volgens mij best wel zonder.

Dus: De blender gepakt (gehard stalen messen voor ijs). Op hoge draaisnelheid de suiker langzaam in de vultrechter gegoten.
Niet veel later had ik 250 gram poedersuiker! Zonder toevoegingen!

Hierbij een eetlepel honing gedaan: ca 6 delen suiker op 1 deel honing.( 250 op 40 gram).
En dan maar kneden.
Het bleek het gemakkelijkst te gaan in een ronde kom, daar bleef de poedersuiker tegen de rand liggen en door de massa om te draaien bleef iedere keer een laag poedersuiker kleven aan de suikerbal. Ondertussen wat meer suiker verpoederd.

Omdat ik nu al een lamme arm kreeg van het kneden, dan toch maar een deegmachine ingeschakeld. Tot 1 kg suiker was geen probleem voor het apparaat en het scheelt behoorlijk wat tijd. Ingepakt in vershoudfolie laten liggen. Morgen een beetje uitrollen en over de latten leggen.
Eens zien of dit werkt.De volgende dag was het suikerdeeg nog steeds soepel en kneedbaar. Met een deegroller en een lat werd de bal uitgerold tot een plaat van ca 5 mm dik. Deze plaat kon gemakkelijk bovenop de toplatten gelegd worden en ging niet doorhangen. Weldra waren de eerste bijen aan de suikerdeeg aan het likken. Het werd snel opgenomen.

Intussen heeft het volk een 2e plak gekregen en heeft nu 3 ramen met een aardig broednest. Als nu die winter maar op tijd overgaat …