Oxaalzuur behandeling, hoe zat het ook maar weer?

21-12-2015:

Het is te warm voor de tijd van het jaar en dat heeft gevolgen voor de oxaalzuurbehandeling van je volken.
Van de site van www.bijenhouders.nl deze 2 recente teksten:
VORMING WINTERTROS

12-12-2015

Vele beginnende imkers maken zich een beetje ongerust over het aanhoudende zachte weer. Daarom heb ik vanmorgen bij 6 graden Celsius een paar volken in onze achtertuin bekeken en bovenstaande foto’s gemaakt. Ze zitten rustig op de wintertros, niet super compact. Maar toch voldoende om, zeker als je ’s morgens om 8 uur zou beginnen, de winterbehandeling toe te passen. Vandaag blijft het hier bewolkt, zodat de bijen al helemaal geen behoefte meer hebben om uit te vliegen. Een mooie dag dus, liefst nog iets kouder, om te oxalen.Het is alleen nog een paar dagen te vroeg, alhoewel op 1 uitzondering na de afdekplaten koud aanvoelen. Er zal dus nagenoeg geen broed meer aanwezig zijn.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

AL BROED?

21-12-2015

 

Zit er al broed of misschien nog steeds broed in de volken? De meeste van mijn volken lijken broedloos te zijn, maar een enkele voelt toch echt warm aan en heeft dus al broed. De thermometer, die ik vanmiddag op het plexiglas gelegd heb, gaf na een paar minuten al 21 graden aan (het geisoleerde dak wel even terug gelegd op de dekplaat), dit volk heeft dus al broed. Misschien betreft dit 1 op de 10 volken, althans bij mij. Zodra je het dak afneemt en je legt je hand direct op het folie of plexiglas, dan voel je de warmte van het broednest, mits de bijen bovenin zitten. Dit is toch wel een bijzonder gevoel. Soms kunnen ze ook in de onderste BK zitten en daar al broed hebben, dan voel je de warmte waarschijnlijk helemaal niet en toch kan er broed zijn. Op de linker foto zitten de bijen wel tegen de dekplaat aan, maar deze voelt niet echt warm aan (14 graden op de thermometer).

Gelukkig voelen de meeste dekplaten nog koud aan. Aangezien de dagen na vandaag (de winterzonnewende) weer gaan lengen, zullen er over 2 weken toch weer bij alle volken de eerste eitjes in de volken zitten. Het bijenjaar kenmerkt zich door een wonderlijke cyclus, net na de korste dag in de winter begint het nieuwe leven en na de langste dag in de zomer begint de voorbereiding op de winter.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

==================================================
BijenWur, de Wageningse Universiteit adviseert om de volken tegen varroa te behandelen door in de broedloze periode te druppelen met oxaalzuur. Meestal is een volk broedloos in eind december, zo rond kerst.
Het is zaak om vanaf half december de weersverwachting goed in de gaten te houden.
Op onze site zullen we u attenderen als het goede moment dáár is!

Tijdens de ledenvergadering van 2-12 a.s. kunt u weer gratis oxaalzuur krijgen via de vereniging.
Zelf een potje meenemen.

Om e.e.a. nog eens na te lezen is de link naar de brochure van BijenWur bijgevoegd als bijlage.
Vanaf bladzijde 45 kunt u er alles over lezen.
Klik hier voor de brochure.

Geplaatst in Archief.