Dinsdagavond 17 december hebben we weer een bijenkomst gehad met een kort formeel gedeelte (half uur)
Op het progamma stond kennisuitwisseling: Hoe hou je Varroa onder controle.
Eerst een “bijenrondje” met inventarisatie door Werry: wat doen de aanwezige leden met het 3 gangen menu en controleren ze ook de varroa op de plank.
Het resultaat was een zeer magere bedrijfsvoering ten aanzien van Varroa bestrijding. (ook bij Werry en Ben) Er is ook al een dood volk bij een van de leden. Het was eind augustus nog prachtig volk, maar wel met teveel Varroa.
Over Varroabestrijding hadden Ben Hoogland en Werry Jonker op de studiedag in Beilen een gedegen verhaal gehoord van Pia Aumeier.
Haar onderzoek onder zeer veel Duitse imkers liet zien dat de bijensterfte meer dan halveert met een consequente bedrijfsvoering ten aanzien van Varroa.
Wie is Pia Aumeier: video waarin ze aan het eind een levende bij met een mijt opeet, klik op: Wie is Pia Aumeier
en Pia’s Dropbox
Vlaamse imkerend heeft veel artikelen van Pia vertaald: 45 artikelen van Pia
Ben had een uitstekende presentatie en tijdens die presentatie werd veel gediscussieerd.
Lang verhaal kort:
Varroa is de belangrijkste oorzaak van bijensterfte. (Naast AVB)
Als het fout gaat, staat de fout achter de kast
Mijten tellen daar begint het mee. (gemiddelde van 3 dagen) en daarvoor en daarna geen plank onder de kast.
Darrenraat snijden helpt echt! mist goed gedaan.
Mierenzuur na honingoogst: alleen indien nodig.
Kan ook zonder mierenzuur.
Winterzit met oxaalzuur druppelen, of verdampen.
Voor details zie de presentatie, klik op: Presentatie: Hou Varroa onder controle
Een volgende bijeenkomst kunnen we nog een onderwerp van Pia presenteren en zullen we weer vragen naar de recentste mijten controle.